Oakleys Sunglass

Världens vackraste hår?

I dag skriver vi om någon som har påverkat miljontals unga i över 50 år, en symbol som oftast kritiserats för att vara stereotyp men som ändå har beundrats – bland annat på grund av riktigt fint hår. Det handlar givetvis om modelejonet, modellen, popstjärnan och coolingen Barbie. Läs mer om detta intresserar.

Är det någon som alltid har fläckfritt hår, med gnistrande lockar, lyster och desstuom ett tjockt svall så är det Barbie. För att få sådant hår är det förmodligen enklast att fästa fast extensions av olika slag, från professionella hårfrisörer från till exempel headzone.se. Men samtidigt som vi beundrar Barbie för hennes utsökta hår är det andra delar av dockan som väcker frågor – så som hur hennes kropp är skapad. Men nu i Svenska Dagbladet kan vi faktiskt läsa om hur Barbiedockorna har fått flera olika utseenden, varav vissa är mer kurviga än andra, vissa är nätta och korta andra är långa. Dessutom presenterar tillverkaren Mattel dockorna med:

  • Sju olika hudfärger
  • 22 olika ögonfärger
  • 24 nya frisyrer
  • Olika ögonformer och ögonbrynsformer

hår löshår peruk MINDRE En bra nyhet som förmodligen kommer att tas emot bättre än den stereotypa, blonda och smått orealistiska dockan som i över 50 år dominerat docktillverkningen från varumärket. Även i Expressen kan vi läsa om detta och fascineras över hur lång tid det faktiskt har tagit för Mattel att inse att kvinnor ser olika ut, och att detta givetvis bör reflekteras i leksaker föreställande kvinnor som riktas mot barn och kanske främst mot unga flickor. I artikeln kan vi läsa om hur den smärta dockan började säljas redan 1959 och har väckt känslor hos folk ända sedan starten. Att den ny finns i tre nya kroppstyper: kurvig, lång och nätt samt i sju nya hudtoner och 22 ögonfärger tas nog emot med blandade känslor. En av de kurviga varianterna släpps dessutom med tjockt, blått hårsvall – något som är vackrare än vad det faktiskt låter.

En modemedveten docka som påverkat generationer

Klänningar teckningMode har alltid reflekterats i hur Barbie ser ut, vare sig hon hade uppfönad lugg i slutet på 1980-talet, träningskläder i slutet på 1990-talet och i alla former och färger nu i slutet på 10-talet. Som sig bör. I Dagens Industri kan vi läsa om hur de finansiella effekterna av denna stora satsning ännu återstår att se. Den ikoniska dockan moderniseras alltså och släpps i ny edition, tre nya för att vara exakt.

Denna nya riktning är förmodligen ett resultat av flera års sjunkande försäljning, en försäljning som bara under det senaste kvartalet minskade med 14 % vad gäller just Barbieförsäljning hos företaget Mattel. Nu hoppas alltså leksakstillverkaren att de nya dockorna kommer väcka nytt liv i detta kanske försummade dockprojekt, något som är säkert är i alla fall att lanseringen av dockorna i olika former har väckt mycket uppmärksamhet på både sociala medier och dessutom valde till och med tidningen Time att placera Barbie på sin förstasida. Då vet man att det är en inflytelserik persona som Barbie representerar. På gott och ont givetvis eftersom det som sagt påverkar så många och gärna vid en relativt ung och känslig ålder.