Oakleys Sunglass

Skydda dina barn och dig själv i solen

Medvetenheten om solens potentiellt skadliga verkan är någonting som ökat de senaste åren, och de flesta känner till faran det kan innebära att vistas för länge i stark sol oskyddad. Även om medvetenheten ökar så ökar samtidigt fallen av malignt melanom. Nya mediciner dyker upp som kan bekämpa sjukdomen, men bättre är att minska riskerna för att drabbas. Vi som är vuxna kan göra medvetna val om detta, men några som inte kan välja själva är våra barn. De kan själva inte avgöra när det är dags att smörja in lite mer solskydd eller när det är dags att sätta sig i skuggan. Här kommer lite tips på hur man kan se till att skydda sitt barn från solens skadliga strålar.

  • Använd solskyddsfaktor, den självklara första åtgärden. Till dina barn för du använda anpassad solskyddsfaktor för barn som ofta har en högre grad av solskyddsfaktor och inte sällan är anpassad till barns känsliga hy.
  • Klä på barnen! Kläder är ett väldigt effektivt solskydd. Visst kanske de inte vill springa runt med byxor på stranden, men en keps eller mössa kan göra mycket för att undvika en del av solen.
  • Se till att de inte vistas ute med lite eller inget skydd mellan 11-13, då solen är som starkast. Ordna med en aktivitet i skuggan under dessa timmar.
  • Ett par fräcka solglasögon till barnet är både en snygg accessoar och bra för deras ögon.
  • Pauser från det starka solljuset. Har de varit i direkt solljus en längre stund är det en god idé att se till att de får en paus i skuggan.

Det är viktigt att föräldrar tar detta på allvar, men även för sig själva. Många vuxna dyrkar solen, vilket är förståeligt med tanke på hur stor del av året vi tillbringar i kyla och mörker. Men att ohejdad sola för att så fen där ”fräsha” bruna kroppen kostar. Förutom den ökade risken för hudcancer så åldras huden snabbare av solen. Använd en ansiktskräm eller smink med solskyddsfaktor, till exempel en BB-cream så skyddar du sitt ansikte och kan vara rynkfri längre. Och tänk på att ditt beteende förs över på dina barn, ser de dig ligga och steka dig i solen i timtal så kommer de förmodligen göra detsamma när de blir äldre. För över ett gott förhållningssätt till solning till dina barn!